Νάξος 18 Αυγούστου 2011

Διημερίδα σακχάρου - χώρα Νάξος 

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη διημερίδα σακχάρου που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της νήσου Νάξου, από τον Ναξιακό  Οργανισμό Βιοϊατρικών Επιστημών με τη συνεργασία του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδωντου Γ. Ν.-Κ.Υ Νάξου, την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων και της επιτροπής Κοινωνικής Προσφοράς του Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών. Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

Σκοπός της διημερίδας αυτής ήταν η δωρεάν εξέταση του πληθυσμου της Νάξου καθώς και η ενημέρωση του για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η προσέλευση του κόσμου και τις δυο ημέρες ήταν μεγάλη, συνολικά εξετάστηκαν γύρω στα 200 άτομα με μέτρηση σακχάρου, συμπλήρωση πλήρους ιατρικού ιστορικού διαβήτη και λήψη αίματος για έλεγχο γλυκοζυλιωμενης αιμοσφαιρίνης και άλλο βιολογικών δεικτών σακχάρου.
Στο τέλος κάθε εξεταζόμενος έλαβε  δωρεάν ένα μετρητή σακχάρου.

Στο δεύτερο μέρος της διημερίδας ακολούθησαν  ομιλίες από τους ιατρούς Ι. Κλεάνθους , Ι. Λεγάκη και Γ. Μπούμπουλη με θέματα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την θεραπεία του. 

Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία τους αλλά και την διάδοση της διημερίδας αυτής.                                                                                                ΝΟΒΕ 2011


Οι επιστημονικές εκδηλώσεις με τίτλο «Ιατρικές Ημέρες Νάξου», που από το 1998 πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στη Νάξο, είχαν κατά γενική ομολογία τεράστια επιτυχία. Οι εκδηλώσεις αυτές, που σκοπό έχουν όχι μόνο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Περιφέρειας και Κέντρου, αγκαλιάστηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Χώρας, τους Ναξίους Συναδέλφους και τους Ιατρούς των Κυκλάδων.


Για την συνέχιση των Εκδηλώσεων αυτών που πήραν τελικά το χρίσμα του Θεσμού, αλλά και για την διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών δημιουργήθηκε ο «Ναξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικών Επιστημών».


Στα πλαίσια της ενημέρωσης, διαφώτισης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, καθώς και του γενικού πληθυσμού σε θέματα βιοϊατρικών επιστημών, πραγματοποιήθηκε από 2-5 Ιουλίου 2004 το τέταρτο κατά σειρά Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ιατρικές Ημέρες Νάξου». Συμμετείχαν, εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Χώρας, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές των Ιατρικών Σχολών, καθώς και εκλεκτοί Επιστήμονες Ιατροί με Ναξιακή καταγωγή. Παρέστησαν επίσης οι Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος και κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. Έγιναν δε σημαντικές ιατρικές εισηγήσεις αλλά και εν μέρει πολυπολιτισμικού περιεχομένου αναφορές (λογοτεχνικές - περιβαλλοντικές). Η εκδήλωση άρχισε με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. κ. Αμβρόσιος και την τελετή έναρξης κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό τοπικοί παράγοντες και προσωπικότητες, βραβεύτηκαν δε από το Δήμαρχο Νάξου κ. Βασίλη Κόκκοτα οι Καθηγητές Ιατροί κ. κ. Νικόλαος Λεγάκης, Νικόλαος Σοφικίτης και Δημήτριος Κορρές. Προσκεκλημένοι του Συνεδρίου ήσαν ο πολιτικός Μανώλης Γλέζος, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και η Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κ. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Στις 13 Αυγούστου 2005 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της Νάξου εκδήλωση του «Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών», όπου βραβεύθηκαν 35 μαθητές της Νάξου με τιμητική οικονομική συμβολή.

Το πέμπτο κατά σειρά Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ιατρικές Ημέρες Νάξου» πραγματοποιήθηκε στις 24-27 Αυγούστου 2006 με την ανάλογη επιτυχία των προηγουμένων Συνεδρίων. Συμμετείχαν, εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου, επιφανείς Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές των Ιατρικών Σχολών καθώς και επιφανείς επιστήμονες Ιατροί με Ναξιακή και Κυκλαδική καταγωγή. Παρέστησαν επίσης οι Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος και κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. Η εκδήλωση άρχισε με Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. κ. Αμβρόσιος και την τελετή έναρξης κήρυξε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό τοπικοί παράγοντες και προσωπικότητες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη διάλεξη του Καθηγητού Giuseppe Cornaglia, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Μικροβιολογικής Εταιρείας. Έγιναν τέσσερεις πολυθεματικές Συνεδρίες ιατρικού περιεχομένου με σύντομες εισηγήσεις επιφανών Καθηγητών Ιατρών και ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο. Επίσης σημαντικές ιατρικές εισηγήσεις αλλά και εν μέρει πολυπολιτισμικού περιεχομένου αναφορές (λογοτεχνικές - περιβαλλοντικές) όπως και ξεναγήσεις στην ορεινή Νάξο, συναυλία και επίσκεψη στη βυζαντινή Νάξο και στο Ναό της Δήμητρας. Το Συνέδριο έκλεισε με τη διάλεξη του διακεκριμένου σκηνοθέτη κ. Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ο Ναξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικών Επιστημών (ΝΟΒΕ) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νάξου και του Δήμου Δρυμαλίας οργανώσανε δυο εκδηλώσεις (5 και 11 Αυγούστου 2007) με εκλαϊκευμένα ιατρικά θέματα και προβληματισμούς στο Φιλώτι και την Απείρανθο.

Στην πρώτη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου οι ομιλητές κ. Ιωάννης Μπαρδάνης, Οδοντίατρος και Δήμαρχος Δρυμαλίας και η κ. Αικατερίνη Δοντά, Επίκ. Καθηγήτρια Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύσανε τη σημασία της «Στοματικής υγείας και τερηδόνας».Στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου έγινε η δεύτερη εκδήλωση με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Ι. Λεγάκη και τον κ. Δ. Βασαλάκη, Κτηνίατρο με θέμα «Ζώα και ανθρώπινες αρρώστιες».

Στην πρώτη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου οι ομιλητές κ. Ιωάννης Μπαρδάνης, Οδοντίατρος και Δήμαρχος Δρυμαλίας και η κ. Αικατερίνη Δοντά, Επίκ. Καθηγήτρια Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύσανε τη σημασία της «Στοματικής υγείας και τερηδόνας».Στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου έγινε η δεύτερη εκδήλωση με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Ι. Λεγάκη και τον κ. Δ. Βασαλάκη, Κτηνίατρο με θέμα «Ζώα και ανθρώπινες αρρώστιες».

Στην πρώτη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου οι ομιλητές κ. Ιωάννης Μπαρδάνης, Οδοντίατρος και Δήμαρχος Δρυμαλίας και η κ. Αικατερίνη Δοντά, Επίκ. Καθηγήτρια Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών αναλύσανε τη σημασία της «Στοματικής υγείας και τερηδόνας».Στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου έγινε η δεύτερη εκδήλωση με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Ι. Λεγάκη και τον κ. Δ. Βασαλάκη, Κτηνίατρο με θέμα «Ζώα και ανθρώπινες αρρώστιες».

Η συμμετοχή του λαού της περιφέρειας της Νάξου ήταν συγκινητική και συνεχάρησαν τους ομιλητές για τα επίκαιρα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν. Οι εκδηλώσεις έγιναν από τον ΝΟΒΕ με σκοπό την αποκέντρωση και την επιστημονική ενημέρωση των χωρίων της Νάξου.

1η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Υπέρταση-Σακχαρώδης Διαβήτης», Χώρα Νάξου, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Αμφιθέατρο «Ιακ. Καμπανέλλης». Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 και ώρα 19.30 μέχρι 21.30. 

Η 1η Επιστημονική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή φοιτητών και πτυχιούχων της Ιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής. Την Συνάντηση, που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου, θα συντονίσουν οι αντίστοιχης ειδικότητας Νάξιοι Ιατροί κ.κ. Νικόλαος Πρωτονοτάριος και Ιωάννης Κλεάνθους. 

6η Επιστημονική Εκδήλωση «Ιατρικές Ημέρες Νάξου», Χώρα Νάξου, Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Αμφιθέατρο «Ιακ. Καμπανέλλης», 29-31 Αυγούστου 2008. 

Οι «Ιατρικές Ημέρες Νάξου» διοργανώνονται ανά διετία και για έκτη συνεχή φορά (οι πέντε προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1998, 2000, 2002, 2004 και 2006) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου Νάξου, ενώ τίθενται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, του Επαρχείου Νάξου και των Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας. 

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ενεργά Συνάδελφοι Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεκτοί συνάδελφοι Καθηγητές από όλα τα Ιατρικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της Χώρας μαζί με Ιατρούς της Νάξου και των Κυκλάδων γενικότερα. Επί πλέον παρακολουθούν το Συνέδριο Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υπεύθυνοι Τομέα Υγείας των Πολιτικών Κομμάτων και άνω των πεντακοσίων (500) συναδέλφων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2008 (pdf)

Ομιλίες με θέμα «Ζωονόσοι» θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του Αυγούστου 2008. Οι ομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας για ενημέρωση των Γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού. 

Επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία της Νάξου σχετικά με τον έλεγχο στοματικής υγείας και τις ανάγκες περίθαλψης μαθητών, Σεπτέμβριος 2008. 

Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας και σε συνεργασία με την Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών υπό τον Καθηγητή και Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Τσιχλάκη και την Παιδοδοντιατρική υπό την Καθηγήτρια κα Λίζα Παπαγιαννούλη, συντονίζεται από την Επικ. Καθηγήτρια Οδοντιατρικής κα Αικατερίνη Δοντά.

Μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο με θέμα «Επιπολασμός και εκτίμηση του 
κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 στον πληθυσμό της Νάξου».
 Η μελέτη γίνεται από το Κέντρο Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (Ι.Ν. Λεγάκης, Αν. Διευθυντής) σε συνεργασία με το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου και με τους Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας, υπό την εποπτεία του Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικολάου Κατσιλάμπρου. 


15th International symposium on Health-Related Water Microbiology, 31 Μαΐου-5 Ιουνίου 2009, (http://www.watermicro2009.gr) σε συνεργασία των ΤΕΙ Αθήνας, Πανεπιστημίου Πατρών, ΝΟΒΕ και του Δήμου Νάξου. 

Το Συνέδριο αποτελεί μέρος μιας σειράς διεθνών συμποσίων και οργανώνεται από την Health-Related Water Microbiology, Τμήμα της International Water Association, κάθε δύο χρόνια. Αναμένεται να καλύψει σφαιρικά τις υδατογενείς λοιμώξεις. Θα δοθεί έμφαση στο νερό αναψυχής. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από 60 χώρες. Επίσης θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από το ελληνικό κοινό καθόσον θα οργανωθούν 2 παράλληλες εκδηλώσεις:

1. Ποιότητα νερού στην Ελληνική Επικράτεια-ζητήματα και προοπτικές
2. International Environment day-the water reuse

Το Συνέδριο απευθύνεται σε κάθε εμπλεκόμενο στην διαχείριση, την διανομή και τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου, εμφιαλωμένου και θαλάσσιου νερού και σε ειδικούς από τα γνωστικά πεδία: 

· Κλινική και περιβαλλοντική ιολογία, βακτηριολογία και παρασιτολογία
· Επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων 
· Μέθοδοι εκτίμησης κινδύνων 
· Τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και υγειονομική πρακτική

Καρδιολογική Διημερίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (11 & 12 Σεπτεμβρίου 2009) σε συνεργασία με τον Ναξιακό Οργανισμό Βιοϊατρικών Επιστημών, το Γ. Νοσοκομείο και το Κ.Υ. Νάξου. Αμφιθέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» - Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου, 7 μ.μ.

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου είναι ο Πρόεδρος Βλ. Ν. Πυργάκης, ο Διευθυντής Οργάνωσης Ι. Ν. Βλασερός και μέλη το ΔΣ του Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών, το ΔΣ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ιατροί του Νοσοκομείου και του Κ.Υ. Νάξου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ (pdf)

«Θερινή Ογκολογική Συνάντηση, Νάξος 2010» Χώρα Νάξου, 3-5 Σεπτεμβρίου 2010 στο Αμφιθέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» - Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου, 6 μ.μ.

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου είναι: Επίτιμος Πρόεδρος ο Ν. Ι. Λεγάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου. Πρόεδροι οι Δ. Κορρές Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Δρ Δ. Τζαννίνης Παθολόγος Ογκολόγος. Αντιπρόεδροι οι Γ. Παντελιάς και Κ. Ν. Συρίγος. Γενικός Γραμματέας ο Δρ Ι. Ν. Λεγάκης, Ιατρός Ενδοκρινολόγος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ